Den 17 april, 2020 kom tydliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten för grupper som är i ökad risk p.g.a. coronaviruset. I listan ingick personer med flerfunktionsnedsättning. Eftersom det inkluderar alla människor som vi arbetar för att stödja förstår jag att de flesta individer, familjer och assistenter har varit tvungna att anpassa sitt dagliga liv avsevärt. För att minimera risken för exponering för Coronavirus har era dagliga rutiner förändrats vilket minskar möjligheterna till meningsfulla aktiviteter.
På Nationellt Center är vi inte experter på virologi och vi är inte de bästa personerna att ge råd om medicinska konsekvenser av att få covid-19. Vi hänvisar dig till sjukvården på hemmaplan för detta råd. Vi inser dock att det kan vara svårt att få tillgång till information om hur ni bäst kan anpassa era liv under dessa mycket konstiga och begränsande tider.
Vi har därför försökt att samla lite information och länkar som kan ge inspiration under de mycket krävande dagarna och veckorna framöver. Istället för att kopiera andras arbete hänvisar jag er till webbplatsen för habilitering i Region Stockholm som ger de bästa övergripande länkarna till information och aktiviteter som vi tror skulle vara användbara för er. Följ denna länk: http://habilitering.se/om-habilitering/coronaviruset?fbclid=IwAR0D7AhDEo4kK7EhHfLflm9w9rdkyRhEbOzDDQQElNpIVb3PgiQxl1lUWOo
Region Uppsala har en liknande sida med liknande länkar, men det finns några tillägg som kan vara värda att undersöka. Följ denna länk till Region Uppsalas Infoteket om funktionshinder: https://www.regionuppsala.se/infoteket/anpassatomcorona?fbclid=IwAR18HVSIJMpTLyygy9ip_a1dtDfnnoLX8yF6dwmQz6f0O53Q9vGw7ERTcRo
Dessutom bad jag Nationellt Centers egen arbetsterapeut, Åsa-Sara Sernheim, att dela med sig av sin erfarenhet och föreslå aktiviteter som kan hjälpa er genom de kommande dagarna och veckorna. Åsa-Sara avslutade sina licentiatstudier 2018 och avhandlingen fick titeln ”Time for Activity for Girls and Women with Rett Syndrome”. Hennes kunskaper inom området är tillämpliga på alla syndrom vi arbetar med. Detta är hennes råd:
Aktiviteter
Först några allmänna råd. Upprätthåll de rutiner och aktiviteter som trots allt fungerar att göra hemmavid.
Regelbundna måltider och fikapauser behövs samt tid för vaken vila, återhämtning och sömn men det behövs mycket mer än så. Varva aktiviteter som kräver aktivt deltagande med aktiviteter som är mindre krävande och därmed återhämtande. Använd er av alla möjligheter att utveckla kommunikation. Här följer förslag på små och stora aktiviteter tänkta till inspiration för egna idéer.
UPPRÄTTHÅLL KONTAKT MED KOMPISAR OCH SLÄKT
- Ring, messa, ses via skärmen, skicka vykort
- Träffas utomhus på picknick. Ta med egen mat/fika och utrustning, håll avstånd
EXEMPEL PÅ AKTIVITETER INOMHUS
- Gör ett eget foto-memory av familjemedlemmar, vänner och husdjur
- Gör smoothies
- Gör vindsnurror, vindspel eller solfångare. Sök information på internet.
- Plantera frön
- Testa något nytt, t.ex. Dalgona coffee. Sök information på internet.
- Dansa varje dag
- Läs en bra bilderbok varje dag
- Högläs från en kapitelbok och måla sedan en bild tillsammans om det ni nyss hört
- Sök kunskap och information om en gillad idol och gör ett collage av detta, att återkomma till och prata om. Använd surfplatta eller papper & penna.
EXEMPEL AKTIVITETER UTOMHUS
- Gå på en fotograferingspromenad, använd ett tema. Fotografera t.ex. spår efter djur, vårväxter, vägskyltar, röda föremål, osv. Utgå ifrån ett tema som ni tror väcker intresse.
- Plogga – bli en miljöhjälte. Plocka med er skräp som ni ser under promenaden, sortera, återvinn. Sök information på internet. PLOGGING, en hälsosam skräpplockarvåg.
- Sola (med måtta)
- Plantera och fixa vimplar utomhus om ni har tillgång till balkong eller altan. Gör en vi2-fest.
- Såpbubblor
- Kurragömma
- Gör en egen motorikbana
- Lek ”Följa John”
TILL SIST
Jag hoppas verkligen att ni alla håller er friska och tar hand om varandra. Om ni vill prata med oss på centret är ni välkomna att ringa eller mejla. Vi jobbar som vanligt och stöttar er gärna så mycket som vi kan.
Med vänliga hälsningar,
Adam Thomas, Verksamhetschef