Att få njuta av underhållning utan krav på prestation, att få förundras och inkluderas i en gemenskap – det borde alla människor få uppleva. Det menar Eva von Hofsten, projektledare för Scen:se som arbetar för att ge barn och unga med flerfunktionsnedsättningar möjlighet att uppleva konst och kultur.
Det var under en sommarkurs i London som Eva von Holsten kom i kontakt med Oily Cart Theatre och deras arbete med föreställningar för unga med flerfunktionsnedsättningar.
– Jag hade aldrig stött på något liknande i Sverige och blev överväldigad. Det blev startskottet för Scen:se, ett projekt där vi ville utmana konventionerna för kultur och göra den tillgänglig för alla, oavsett funktionalitet.
För alla sinnen
Att skapa kultur för personer som kanske inte har tillgång till syn och hörsel kräver kreativitet för att hitta sätt att kommunicera till alla sinnen. Det handlar inte om att förenkla, utan att med kvalitet skapa en föreställning eller utställning som redan från allra första början har den här målgruppen i fokus, så att de kan ta del av och uppleva det färdiga resultatet.
– I till exempel föreställningen ”Stranden” kunde publiken känna hur vinden blåste, smaka på basilika och uppleva hur deras kropp förflyttades i rummet i rullande stolar. Vi jobbade också mycket med sång och musik. Ofta är det när talet får ta över som det blir svårt och exkluderande, berättar Eva von Hofsten.
Att publiken uppskattar upplevelsen är det ingen tvekan om.
– Vi får väldigt ofta höra från medföljare att barnet aldrig tidigare har kommunicerat med en ny person så som de gjorde under föreställningen, eller att de reagerat på annat sätt. Ofta syns det också på publiken att de gillar upplevelsen. Det är något med lekfullheten och avsaknaden av krav och lockar fram lust och glädje, säger Eva von Hofsten.
Utan krav
Hon är noggrann med att poängtera att kulturen inte har till syfte att utbilda, rehabilitera eller förändra. Det handlar enbart om kultur för kulturens skull – att få en upplevelse och ett avbrott i vardagen. Något alla behöver, kanske den här målgruppen mer än de flesta.
Projektet Scen:se avslutades 2020 men Eva von Hofsten som är anställd på Hudiksvalls kommun jobbar vidare för att både skapa konst och kultur för målgruppen och för att inspirera andra, främst kulturinstitutionerna runt om i landet att jobba mer med kultur som alla kan ta del av.
– Om tio år hoppas jag att det är ett naturligt inslag i det svenska kulturlivet. De som har en funktionsnedsättning ska inte hela tiden behöva söka efter och fråga om det finns ett utbud där de kan delta.
Eva berättar att det i England och USA har blivit vanligt med något som kallas Relaxed performance. Det är föreställningar som tillåter publiken att gå in och ut under föreställningen, där det är okej att låta och ”störa”. Än så länge är det inte så vanligt i Sverige. Normen behöver skifta – det ska vara självklart att alla har rätt till kultur.
I de större städerna som Malmö, Göteborg och Stockholm går det ibland att hitta ett exempel på mer inkluderande föreställningar. Och tills det har blivit en självklar del i det svenska kulturlivet är Evas tips att fortsätta höra av sig till teatrar, konsthallar med mera och fråga: Vad har ni för föreställningar där ni inte enbart använder syn och hörsel?
– Det finns en efterfrågan och ett behov av mer inkluderande kultur och det är dags att det uppmärksammas.
Läs mer
Scen:se – konst och kultur för alla oavsett funktionalitet.
Missa inte att läsa om deras utställning Sinnerligt.