Respektingivande, ödmjuka och själva sinnebilden för styrka och frihet. Det är något speciellt med hästar. För barn och vuxna med flerfunktionsnedsättningar kan hästar och ridterapi vara en väg framåt när det gäller att bemästra motoriska svårigheter, utveckla sin kommunikation och våga ta för sig av livet.
Jeanette Eriksson är fysioterapeut och ridterapeut och driver stallet Stall JoY på Åland. Hon menar att helheten i upplevelsen av ridterapi är en förklaring till att det ofta fungerar så bra.
– Ridterapi är terapi för hela kroppen och alla sinnen. Det handlar inte enbart om det fysiska utan även om att uppleva dofter, beröring och känslor. Att vara här och nu. Ryttarna blir ofta motiverade av att vara tillsammans med hästarna och glömmer sina begränsningar, säger hon.
En vanlig anledning till att personer får remiss till ridterapi är problem med motorik, balans och låg muskeltonus till exempel på grund av en diagnos eller skada. Att sitta upp på hästen, följa med i dess rytm, slappna av och hitta sin egen mittpunkt hjälper många till en bättre hållning. Det i sig leder till andra positiva effekter.
Sång och kravlös kommunikation
– En bättre hållning, värmen från hästen och avslappning underlättar ofta kommunikationen. De som har svårt att ljuda kan plötsligt och det är inte ovanligt att ryttare börjar nynna eller sjunga på hästryggen, säger Jeanette Eriksson.
Det finns andra aspekter av kommunikation som också gynnas av ridterapi. Kommunikationen med hästen är ljudlös och kravlös. Det är enkelt att prata med hästen, det kan hjälpa att öppna mentala låsningar som gör att det sedan går enklare att prata med andra människor. De som har svårt att visa ömhet eller respekt kan hitta dessa känslor i relationen med hästen.
– Vi sätter alltid upp mål för vad klienterna ska jobba med under sina terapitillfällen/ sin terapiperiod. Det är häftigt att se utvecklingen. Du kanske var ihopsjunken, rädd, försiktig och utan kontroll över din egen kropp till en början. Efter några gånger vågar du ligga avslappnad på hästens rygg. Den självkänsla som det modet ger gör att du vågar annat i livet också, säger Jeanette Eriksson.
Rätt häst till rätt människa
Alla hästar passar inte som terapihästar och alla hästar passar inte alla människor. En av nycklarna till framgångsrik ridterapi är att matcha rätt häst med rätt ryttare. Hästar med snabba rörelser, långsamma rörelser eller stora rörelser kan till exempel passa mer eller mindre bra för olika personer och olika behov. Det krävs även god djurhållning så att hästarna orkar göra ett bra jobb samt ett stort säkerhetstänk. Hästar är stora och starka och olyckor kan inträffa.
– Vi som jobbar med detta måste förstå ansvaret. Våra klienter har redan handikapp eller olika typer av svårigheter, vi får absolut inte orsaka skada. Vi jobbar otroligt mycket med förberedelser på detaljnivå för att ridterapin ska vara säker för våra ryttare, säger Jeanette Eriksson.
Jeanette har arbetar med ridterapi i över 30 år. Stall JoY har hon drivit med sin man sedan 2011. Idag finns det åtta hästar i stallet, tre anställda och runt 35 ryttare kommer på individuella terapitillfällen. Jeanette har följt många barns och vuxnas utveckling med hjälp av hästar.
– När ridterapi är som bäst lockar den fram glädje och frihetskänsla. Det är kärlek, lycka och frihet att få rida i skogen. En ovärderlig känsla av att jag också vågar och kan vara med.
- Läs mer om ridterapi på Rett Resourse. Kapitlet Hippoterapi: för utveckling av motoriska och kommunikativa förmågor är skrivet av Lena Svedberg som arbetar på Nationellt Center.
- Se filmen om Melker på Åland som lever med MECP2 duplikationssyndrom och som går på ridterapi hos Jeanette Eriksson på Stall Joy.
- Delta i Nationellt Centers livesändning på Facebook den 26 augusti där vi kommer prata om varför rolig och motiverande träning är extra viktigt för personer med flerfunktionsnedsättning. Anmäl dig på vårt evenemang på Facebook.